Απαλό ροζ, πορτοκαλί, φλογερό σωμόν ή ακόμη και ελάχιστα βήματα από το κόκκινο, τα ροζέ κρασιά αποδεικνύονται κρασιά με χαρακτήρα, πολυπλοκότητα και μέλλον. Χρωματικά, καλύπτουν το χάσμα ανάμεσα στο κόκκινο και το λευκό κρασί. Εσείς τί γνωρίζετε για το ροζέ κρασί;

Πολλοί από εμάς νομίζουμε ότι το ροζέ κρασί φτιάχνεται έπειτα από ανάμειξη λευκού και κόκκινου οίνου. Ωστόσο, η διαδικασία παραγωγής ενός ροζέ κρασιού μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από αυτό. Μια από τις βασικές μεθόδους παραγωγής ροζέ κρασιού έχει συνήθως ως εξής: Τα κόκκινα σταφύλια πατιούνται ελαφρώς με τις φλούδες τους (οι οποίες περιέχουν ανθοκυανίνες, χρωστική δηλαδή ουσία) και παραμένουν έτσι για μερικές ημέρες ή και ώρες. Στη συνέχεια αποστραγγίζεται ο χυμός από τις φλούδες και ξεκινάει η ζύμωση στις δεξαμενές. Όσο περισσότερο παραμείνουν οι φλούδες των σταφυλιών μέσα στο χυμό, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα του ροζέ, και τόσο περισσότερες θα είναι οι τανίνες, οι οποίες βρίσκονται εξίσου στην φλούδα του σταφυλιού.

Γνωρίζατε ότι μπορεούμε να φτιάξουμε ακόμη και λευκό κρασί από κόκκινα σταφύλια; Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποστραγγιστεί ο χυμός από τις φλούδες σχεδόν αμέσως κατά τη διάρκεια της οινοποίησης που περιγράψαμε παραπάνω. Αυτό που καθορίζει αν το κρασί μας θα γίνει λευκό (από κόκκινα σταφύλια), ροζέ ή κόκκινο είναι το χρονικό διάστημα που θα μείνουν οι φλούδες μαζί με τον σταφυλοχυμό. Ενώ τα κόκκινα κρασιά ζυμώνονται με τις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών για εβδομάδες, τα ροζέ κρασιά μπορούμε να πούμε ότι απλώς χρωματίζονται για λίγες μόνο ώρες. Ο οινοποιός λοιπόν, έχει τον πλήρη έλεγχο του χρωματισμού του κρασιού, αποστραγγίζοντας τον χυμό όταν πετύχει το ιδανικό χρώμα.

Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι παραγωγής ροζέ κρασιού:

Maceration Method

Η μέθοδος εκχύλισης προϋποθέτει ότι τα ερυθρά σταφύλια ξεκουράσονται ή μουσκεύουν στον σταφυλοχυμό για μια χρονική περίοδο (2-20 ωρών)και αργότερα ολόκληρη η παρτίδα του χυμού μετατρέπεται σε ένα ροζέ κρασί. Η μέθοδος εκχύλισης είναι ίσως η πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται για ροζέ σε περιοχές όπως η Provence και η Languedoc-Roussilon στη Γαλλία, όπου το ροζέ είναι εξίσου σημαντικό κρασί όπωες το κόκκινο και το λευκό.

The Saignée method ή Bleeding Method

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της οινοποίησης του κόκκινου κρασιού, ένα μέρος του σταφυλοχυμού διαχωρίζεται και μπαίνει σε μια νέα δεξαμενή για να γίνει ροζέ. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ συνηθισμένη σε περιοχές παραγωγής κρασιού που κάνουν ωραία κόκκινα κρασιά όπως η Napa και η Sonoma. Ο σκοπός του διαχωρισμού δεν είναι μόνο η παραγωγή ενός ωραίου ροζέ αλλά και η συμπύκνωση της έντασης του κόκκινου κρασιού. Τα κρασιά που γίνονται με τη μέθοδο Saignée είναι αρκετά σπάνια, λόγω της μεθόδου παραγωγής και συχνά αποτελούν μόλις το 10% ή και λιγότερο, της πραγωγής ενός οινοποιείου.

Στην Ελλάδα οι βασικές ποικιλίες από τις οποίες παραδοσιακά φτιάχνονται τα ροζέ κρασιά είναι το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και πιο συχνά συναντάμε ροζέ κρασιά από Cabarnet Sauvignon, Syrah, Merlot ή Grenache Rouge. Γνωρίζατε ότι, σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί, το ροζέ κρασί δεν γίνεται καλύτερο όσο παλαιώνει; Πιθανότατα λοιπόν, στην αγορά δεν θα βρείτε ροζέ που να χρονολογούνται περισσότερο από 2-3 χρόνια πίσω. Ακόμη, αναζητήστε ξηρό ροζέ! Πιο σημαντικός παράγοντας ακόμη και από τον τόπο προέλευσης είναι το ροζέ κρασί να είναι ξηρό. Αυτό σημαίνει ότι το κρασί δεν έχει σάκχαρα και διατηρεί την οξύτητα του χωρίς τα έξτρα σάκχαρα να σκεπάζουν τον φρουτώδη χαρακτήρα του.

Με τι να συνδυάσετε ένα ροζέ κρασί στο τραπέζι σας; Τα ροζέ είναι κατά κανόνα κρασιά “wine friendly“. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευέλικτα στον συνδυασμό τους με το φαγητό αφού αποτελούν το ενδιάμεσο κόκκινου και λευκού οίνου. Δεν έχουν τόσες τανίνες και ένταση όσο ένα κόκκινο κρασί αλλά παράλληλα έχουν μεγαλύτερο βάθος από ένα ελαφρύ λευκό. Αυτό το ευέλικτο προφίλ καθιστά τα ροζέ κρασιά ευκολοσυνδύαστα, αφού μπορείτε να τα συνδυάσετε τόσο με ψάρια ή κρεατικά ή ακόμη και μπισκότα σοκολάτας! Απλά φροντίστε να το σερβίρετε δροσερό στο τραπέζι.

Τριαντάφυλλο, βιολέτα, φρέζα και γιασεμί. Φράουλα, κεράσι, βατόμουρο, ροδάκινο, μήλο, μπανάνα, βερίκοκο, ακτινίδιο, ρόδι και ανανάς. Τα αρώματα των ροζέ κρασιών μοιάζουν να είναι ο σύδεσμος μεταξύ αυτών των λευκών και κόκκινων, και κινούνται ανάμεσα σε φρούτα και λουλούδια. Με μεγάλη διάρκεια επίγευσης και διακριτική οξύτητα που βοηθάει στην ισορροπία καθώς αντισταθμίζει τα έντονα φρουτώδη αρώματα, το ροζέ κρασί είναι ιδανική παρέα για πικνίκ, θαλασσινές αποδράσεις και μπάρμπεκιου! Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε δίλημμα, ζητήστε ροζέ!