Αμπελουργική πολιτεία

Ο Αμπελώνας

Στην εξοχή των Μεγάρων, στην περιοχή του Πευκενέα εκεί που η κατάφυτη από αμπέλια κοιλάδα αρχίζει να σκαρφαλώνει στις βορινές πλαγιές των Γερανείων Ορέων βρίσκεται μια «πολιτεία» αφιερωμένη αποκλειστικά στο κρασί! Η Αμπελουργική Πολιτεία του Πύργου Κανιάρη. Ένας ενιαίος και αυτάρκης ιδιόκτητος αμπελώνας 350 στρεμμάτων που προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα φυσιολατρικό οδοιπορικό γεμάτο από …αισθαντικούς σταθμούς. Σε καλεί να περπατήσεις στα μονοπάτια και τις μικρές κοιλάδες, να ξαποστάσεις στα ξέφωτα και τα παλιά πατητήρια, να δοκιμάσεις και να απολαύσεις τα κρασιά του κτήματος, την ηρεμία των μικρών καταφυγίων, να ατενίσεις από τον Πύργο τον ορίζοντα που απλώνεται γιγάντιος μπροστά σου περικλείοντας το βουνό, τον Σαρωνικό και Κορινθιακό Κόλπο, τις δύο θάλασσες που χαϊδεύουν με την αύρα τους έναν από τους πλέον ιστορικούς αμπελώνες της Ελλάδας.

Ο Μεγαρίτικος αμπελώνας, μέρος του Αττικού αμπελώνα, είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την ιστορία του κρασιού, από εδώ ξεκίνησε κατά το μύθο η καλλιέργεια της αμπέλου, από εδώ απλώθηκε σε όλη την Αρχαία Ελλάδα. Αυτή η ιστορία «ξαναζεί» τώρα μέσα από την Αμπελουργική Πολιτεία που αναβιώνει ο Βασίλης Κανιάρης, μια Πολιτεία έτοιμη να σε ταξιδέψει στον απολαυστικό κόσμο του κρασιού.

Ένα ανεπανάληπτο Terroir

Το κρασί που παράγεται στην Αμπελουργική Πολιτεία, «γεννιέται» από τα αμπέλια που μεγαλώνουν «ξαπλωμένα» στις βορινές πλαγιές των Γερανείων Ορέων «αναπνέοντας» την αύρα του Σαρωνικού και Κορινθιακού Κόλπου. Οι δύο θάλασσες που περικλείουν τον αμπελώνα δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο Μεσογειακό μικροκλίμα στα 330 μ., ιδανικό για να «ξεδιπλώσουν τα ιδιαίτερα οινικά τους ταλέντα» ποικιλίες όπως το Ασσύρτικο, ο Ροδίτης αλλά και διεθνείς  ποικιλίες όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Syrah, το Merlot.

Τα εδάφη της περιοχής ασβεστολιθικά με σύσταση αμμοαργιλώδη με ηφαιστειακά υπολείμματα και καλή δομή είναι κατά βάση επικλινή, με καλή στράγγιση και αποτελούν το δομικό στοιχείο μίας κοιλάδας με κατεύθυνση από ΒΔ προς ΝΑ που ενώνει νοερά τις δύο θάλασσες. Αυτός ο προσανατολισμός και το ανάγλυφο του εδάφους εξασφαλίζουν τη συνεχή κίνηση των ανέμων και το φυσικό αερισμό του αμπελιού που με αυτό τον τρόπο προστατεύεται από την υγρασία και προφυλάσσεται από ασθένειες.

Η προστασία των κλημάτων από εχθρούς και ασθένειες γίνεται ελεγχόμενα και με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Το ίδιο πρωτόκολλο ακολουθεί και η λίπανση: ανάλογα με τις ανάγκες, τις συνθήκες, τη χρονιά. Σε κάποια σημεία που το έδαφος έχει μικρό βάθος υποστηρίζεται πλήρως με σύστημα άρδρευσης.

Το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας που ακολουθείται εγγυάται την παραγωγή οίνων με εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Κάθε στρέμμα αποδίδει περί τα 700 κιλά, απόδοση πολύ χαμηλότερη από τα 1200 κιλά που θέτει σαν όριο ο χαρακτηρισμός Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Γεράνεια των οίνων του αμπελώνα. O τρύγος ξεκινάει συνήθως αρχές Αυγούστου με την ποικιλία Chardonnay, Sauvignon Blanc και ακολουθούν οι ποικιλίες Merlot, Syrah Ασύρτικο και Ροδίτης.

Στο μοναδικό αυτό αμπελοτόπι έχουν βρει καταφύγιο σπάνιες Ελληνικές ποικιλίες που θα διασωθούν για να αναβιώσουν μυρωδιές και αρώματα οίνων ξεχωριστών.

Οινοποίηση και παλαίωση με χαρακτήρα

Στους αμπελώνες του κτήματος οι λευκές ποικιλίες είναι εκείνες που ωριμάζουν πρώτα και ακολουθούν οι ερυθρές. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς ο τρύγος ξεκινάει το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες και ολοκληρώνεται τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου με τις ερυθρές. Ο τρύγος ξεκινά νωρίς το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας και σταματά περίπου στις 11 π.μ. Τα σταφύλια, δροσερά ακόμη πριν «τα χτυπήσει» ο ήλιος, επιλέγονται και συλλέγονται σε μικρούς περιέκτες των 15 κιλών και οδηγούνται γρήγορα στο οινοποιείο για επεξεργασία. Το οινοποιείο διαθέτει όλο το σύγχρονο εξοπλισμό (εκραγιστήριο,  πνευματικό πιεστήριο, ψυκτικό συγκρότημα κ.α.) για να επεξεργασθεί την άριστη πρώτη ύλη με σεβασμό και φροντίδα για να παραχθούν οίνοι υψηλής ποιότητας.

Οι μέθοδοι οινοποίησης διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποικιλία, την ιδιαιτερότητα της χρονιάς και τον τύπο του κρασιού που θέλουμε να παράξουμε. Για τις λευκές ποικιλίες γίνεται στην αρχή αποραγισμός των σταφυλιών και οι ρώγες οδηγούνται στο σύγχρονο πνευματικό πιεστήριο. Το γλεύκος (μούστος)  που παράγεται ψύχεται άμμεσα σε ειδικές ψυκτικές δεξαμενές στατικής απολάσπωσης για 20 περίπου ώρες στους 12 βαθμούς °C. Το καθαρό γλεύκος διαχωρίζεται και οδηγείται για ζύμωση με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας μεταξύ 14 – 18 °C. Mέρος των λευκών οίνων ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για λίγους μήνες.

Για τις ερυθρές ποικιλίες μετά τον αποραγισμό ο σταφυλοπολτός οδηγείται σε οινοποιητές (ειδικές δεξαμενές εκχύλισης) όπου παραμένει για ζύμωση ή την εκχύλιση των χρωστικών ουσιών που βρίσκονται στους φλοιούς των σταφυλιών και δίνουν το πλούσιο κόκκινο χρώμα στο κρασί.  Με την εκχύλιση εμπλουτίζεται επίσης το άρωμα και η γεύση του κρασιού αναδεικνύοντας έτσι τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Η θερμοκρασία στους οινοποιητές ρυθμίζεται στους 23-26 °C. Ο χρόνος παραμονής διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του κρασιού που θέλουμε να παράξουμε από λίγες ώρες για τους ροζέ οίνους, έως 7-8 ημέρες για τους βαθύχρωμους ταννικούς οίνους που θα ωριμάσουν για πολλούς μήνες στα δρύινα βαρέλια στο υπόγειο κελάρι του οινοποιείου. Το κελάρι είναι εξοπλισμένο με μηχανισμό ρύθμισης των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας ούτως ώστε το κρασί να ωριμάζει μέσα στα δρύινα βαρέλια αργά και σταθερά, να μαλακώνει και να γίνεται βελούδινο. Μετά τη σταθεροποίηση και διαύγαση των οίνων γίνεται εμφιάλωση σε συνθήκες απουσίας οξυγόνου για την προστασία τους από τις οξειδώσεις και στη συνέχεια  οι φιάλες αποθηκεύονται σε ιδανικές συνθήκες  θερμοκρασίας μέχρι την κατανάλωσή τους.