Μια ιστορία με αρχή, μέση και μέλλον!

Με το παρελθόν πάντα παρόν!

Λένε πως τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, διαμορφώνουν αυτό που είμαστε, ορίζουν αυτό που θα γίνουμε. Πως όσο κι αν «λοξοδρομήσουμε», ο δρόμος τελικά θα μας οδηγήσει πίσω, εκεί που πρωτομαγευτήκαμε, εκεί που η ψυχή μας συγκινήθηκε για πρώτη φορά.

 

Αυτή είναι η αλήθεια της ζωής του Βασίλη Κανιάρη, που παρ’ όλες τις σπουδές στην Ιατρική και τη λαμπρή επιστημονική σταδιοδρομία, δεν λησμόνησε ποτέ τη μαγεία που βίωσε περνώντας  τα παιδικά του χρόνια στα αμπέλια του παππού του στην Ορεινή Κορινθία. Ο σταφιδοπαραγωγός παππούς, κυρίαρχη φιγούρα στην ανατροφή του εγγονού, εμπότισε την ιδιοσυγκρασία  του με την αγάπη για τη φύση και τη φροντίδα του αμπελιού αλλά και το δέος για την ιεροτελεστία του τρύγου.

Όσο μακριά κι αν φτάσεις, πάντα επιστρέφεις στην αφετηρία σου!

Πολλά χρόνια μετά, ο δρόμος της ζωής θα «φέρει» τον Βασίλη  Κανιάρη στον Μεγαρίτικο Αμπελώνα, κάτω από τα Γεράνεια Όρη. Με τις παιδικές μνήμες ακόμη ζωντανές, αποφασίζει να διοχετεύσει σε αυτόν όλο το πάθος, τον ζήλο και τη δημιουργικότητα που τον χαρακτηρίζει.

 

Έτσι, το 2006 προχωράει στην αγορά της έκτασης των 350 στρεμμάτων που βρίσκεται στη θέση Πευκενέας στην εξοχή των Μεγάρων και αφιερώνει τη ζωή του στην αναβίωση του Μεγαρίτικου αμπελώνα που σύμφωνα με τους ιστορικούς, αποτελεί την πρώτη οργανωμένη καλλιέργεια αμπελιού στην Αρχαία Ελλάδα.

Μια νέα πνοή για μια νέα ζωή!

Διάσπαρτα ίχνη από πέτρινα πατητήρια περασμένων εποχών, ένα ανάγλυφο γης που «υψώνεται» σε βουνά και «βυθίζεται» στη θάλασσα, ιστορικά Αττικά κλήματα όπως το Σαββατιανό, ο Ροδίτης, το Μαυρούδι αλλά και ο μέτοικος από τη Σαντορίνη το Ασσύρτικο, με αυτά τα πολύτιμα υλικά ο Βασίλης Κανιάρης, αλλά και οι γιοί του, Δημοσθένης και Γιώργος «πλάθουν» το όραμα της Αμπελουργικής Πολιτείας δίνοντας συνέχεια και νέα ζωή στον ιστορικό Μεγαρίτικο Αμπελώνα.

Αυτή η νέα ζωή έχει ήδη δώσει νέα πνοή στον αμπελώνα και τα αποτελέσματα της είναι ορατά! Η αναμπέλωση, που ξεκίνησε το 1988, ολοκληρώθηκε ακολουθώντας αμιγώς βιολογικές πρακτικές και νέα κλήματα έδωσαν τη θέση τους στα παλαιά, ανανεώνοντας έτσι το δυναμικό του αμπελώνα. Δημιουργήθηκαν νέες σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις απόλυτα εναρμονισμένες με την ιστορικότητα και την ομορφιά του Μεγαρίτικου τοπίου. Τα παλαιά πατητήρια συντηρήθηκαν και πλαισιώθηκαν από σειρές αμπελιών που ακολουθούν όλες τις σύγχρονες μεθόδους αμπελοκαλλιέργειας, ενώ η ανέγερση του Πύργου και των αιθουσών φιλοξενίας για τους οινόφιλους επισκέπτες έβαλε την «τελευταία πινελιά» στο όραμα της Οικογένειας Κανιάρη. Η Αμπελουργική Πολιτεία είναι πλέον έτοιμη να μοιραστεί μαζί σας τα μυστικά και τις απολαύσεις της λατρείας του κρασιού.